30 Mai Cicerone Rotaru, singurul român, membru al Academiei Franceze de Agricultură, a devenit Doctor Honoris Causa ULIM

Autor Publicat în Știri Vizualizat 1897 ori

Astăzi, Senatul Universității Libere Internaționale din Moldova a acordat titlul Doctor Honoris Causa Acad. Cicerone Rotaru, cetățean al Frantei si României, profesor și inginer silvic, singurul român membru al Academiei de Științe Agricole din Franța.

 

Andrei Galben, rectorul ULIM: „Este nu numai unul dintre puținii români, dar și dintre unul dintre puținii savanți de pe mapamond care a promovat ideea globalizării în sensul cunoașterii mediului și necesitatea fructificării eforturilor tuturor reprezentanților țărilor și popoarelor lumii, deoarece ceia ce a realizat domnia sa prin utilizarea studiilor interdisciplinare evidențiază problem majore ce țin de contemporanietate și viitorul copiilor noștri.

Dânsul, împreună cu colegii de peste hotare, a izbutit să promoveze prin intermediul științei, valori incomensurabile a conceptului contemporan ce vizează europenizarea și globalizarea. Eu, care sunt adeptul și copilul fidel al acestor idealuri, am sprijinit ideea doamnei Ana Guțu, prim vice-rector ULIM, de a-i decerna distinsului savant această înaltă distincție și mă bucur fiindcă dânsul o merită și este important să ne cunoaștem contemporanii atunci când sunt capabili să creeze. "

Dna Ana Guțu, prim-vicerector ULIM: „Faptul că persoana a acceptat să fie Doctor Honoris Causa al universității noastre în persoana D-lui Cicerone Rotaru, ne face onoare fiindcă este un cercetător de talie mondială în domeniul ingineriei forestiere și exploatării pădurilor, dar cu prezervarea mediului înconjurător, d-lui se preocupă de problema protecției mediului înconjurător și în 2001 a lansat acest concept global de protecție a mediului prin intermediul studiilor interdisciplinare și mult mai înainte a prezis consecințele nefaste ale încălzirii globale, defapt tratatul său de inginerie forestieră care pune cap la cap toate aceste cercetări este un rezultat al muncii sale de peste 25 de ani.

Este o operă originală, nu este vorba de sinteză, ci este opera științifică original și este tradusă în mai multe limbi. Desigur că ne onorează că la această vârstă de 90 de ani a reușit să vină în Republica Moldova, la Chișinău, unde a copilărit în perioada interbelică, în perioada României Mari și prin acest gest nu doar a reînviat copilăria sa, dar și a reușit să aducă un omagiu acestui trecut al său după 80 de ani de absență a poposit la Chișinău, cu această ocazie am fost foarte onorați să-i oferim titlul de Doctor Honoris Causa. "

Academicianul Cicerone Rotaru: „Ca să fac așa, o figură de stil, aș zice: întoarcerea fiului rătăcitor. Să te rătăcești cu folos și fără folos. Eu sper că m-am rătăcit cu folos și vă aduc la cunoștință că am făcut treabă bună în lipsa acestor 80 de ani.

Vă mulțumesc din suflet și vă rog să primiți această comunicare ca un omagiu adus pe plan mondial universității libere de aici, care cu multă modestie, dar cu multă dragoste face o treabă care merge la sufletul oamenilor. Să vă dea Dumnezeu sănătate, să înfloriți, așa cum spune dictonul latin. Și poate dacă voi avea sănătate să vin, să fac o prelegere studenților de la ecologie și silvicultură. "

Menționăm că Academicianul Cicerone Rotaru este întemeietorul unei științe noi în domeniul forestier, care pleacă de la conceptul global bazat pe studii interdisciplinare în apărarea mediului.