21 Iun (AUDIO) Serată de muzică franceză la Chișinău

Autor Publicat în Știri Vizualizat 1343 ori

Laureații Concursului-Festival Național Chantons Amis s-au întrunit, recent, la o serată de muzică franceză, la eveniment au participat interpreți, compozitori si admiratori ai muzicii franceze.

 

"Astăzi în colaborare cu Biblioteca Națională, am organizat o seară de muzică franceză, interpreți fiind laureații Festivalului-Concurs Național al cantecului francofon Chantons Amis. Am răvășit emoțiile care le-am trăit în luna martie la festival. Publicul care a asistat de asemenea a savurat din muzica franceză. Au fost invitați câștigătorii premiilor mari la diferite categorii de vârstă dar și profesori participanți, câștigători la acest festival." a comunicat organizatoarea Concursului-Festival Național Chantons Amis, Svetlana Manuil.

La eveniment a fost prezent și compozitorul Constantin Rusnac care este membrul permanent al juriului festivalului. Dânsul a vorbit despre tematica pieselor interpretate de participanți.

"Astăzi în fața dumnevoastră au să evolueze câțiva premianți ai mai multor ediții ale festivalului care vor cânta în franțuzește, dar să știți ca toate cântecele sunt despre dragosete fiindcă nu pot fi despre altceva, dragostea este cel mai frumos sentiment și dacă noi știm să-l învațam de mici copii inseamnă că nu degeaba am fost trimiși aici pe pamânt." a menționat compozitorul Constantin Rusnac.

 "Ar fi bine ca Alianța Franceză și Ambasada Franței să atragă mai multă atenție acestui festival, fiindcă nu cred că în Franța se cântă în limba română, nu cred ca acolo este un festival în care s-ar promova limba română, și ar fi bine ca ei sa fie alături mereu de acest festival si organizatorii lui, nu doar cu vorba dar și cu fapta." Este de parere, unul dintre membrii juriului concursului-festival Național Chantons Amis, compozitorul Vlad Mircos.

"Acest festival va intra în istoria de aur a culturii si va primi un loc aparte in contribuția dezvoltării artei vocale în Republica Moldova, singuri știți câte personalitați sau născut grație acestui proiect" Afirmă președintele Asociației Muzical-corale din Republica Moldova, Elena Marian

Menționam ca dea lungul editiilor, Concursul-Festival Național Chantons Amis a educat o mulțime de interpreți de valoare, precum: Lidia Isac (participanta ESC 2016); Nicoleta Nuca(finalista proiecului Xfactor Romania); Eva Timuș (deținatoarea premiul mare al festivalului Chantons Amis in 2015); cunoscutele interprete Tatiana Heghea și Carolina Gorun, dar și alte nume notorii din lumea muzicii. 

Reportaj audio: Concursul-Festival Național Chantons Amis Reporter: Danny Doba