16 Aug Eco FM omite granițele și ajunge pe calea undelor radio în Finlanda

Autor Publicat în Știri Vizualizat 1156 ori

La începutul lunii august la adresa postului nostru de radio a parvenit o scrisoare din partea lui Marko Brask, un locuitor al orașului Espoo din apropierea  orașului Helsinki, Finlanda.

În mesajul său Marko ne-a informat că datorită unor condiții din ionosfera pământului a avut posibilitatea să asculte Eco FM în localitatea sa.

 

„Mă numesc Marko, am 47 de ani și locuiesc într-un oraș pe nume Espoo, situat în împrejurimile capitalei Helsinki.

Vreau sa vă dau o veste foarte bună, este foarte posibil să fi ascultat stația voastră de radio chiar aici în Finlanda!!.

Asta s-a întâmplat în data de 10.06.2016, la ora 13:59-14:01, pe frecvența 98.50 MHz.

De mai bine de 32 de ani hobby-ul meu este ascultarea FMDX (recepția undelor radio FM de lungă distanță). Încerc să ascult stații de radio din străinătate ori de câte ori condițiile din ionosferă îmi oferă posibilitatea. Acest lucru s-a întâmplat de 10 ori în timpul verii, atunci când semnalele stațiilor radio s-au răsfrânt înapoi spre pământ de la o înălțime de 100 de km și s-au propagat la circa 1200-2500 de km de la locul transmiterii.

Aici in Finlanda poți să asculți transmisii FM din zona Europei Centrale și de Sud. Acest lucru e extraordinar de captivant pentru că nu știi niciodată dinainte din ce țări încep să se audă transmisiile. Transmisia durează de la câteva secunde până la câteva minute și poate avea un nivel Hi-Fi. 

Utilizez echipamente de recepție profesioniste. Aparatul meu de radio este un Sony SA5ES și utilizez o antenă performantă de tip Yagy pe 8-elemente.

Pe lângă hobby-ul acesta îmi place sa practic diferite sporturi împreună cu băiețelul meu de 13 ani și soția mea.

Mulțumesc pentru programul interesant!”

La mesaj era atașat fișierul audio cu înregistrarea din cadrul programului „EcoFamily” și fotografia cu antenele radio folosite la recepția undelor radio.

 

Fenomenul descris de Marko Brask este posibil datorită refracției undelor radio de frecvență joasă în straturile superioare ale atmosferei care sunt încărcate cu sarcină electrică.