15 Sep (AUDIO) Lansarea cărții „Adolescentul merge după soare”

Autor Publicat în Știri Vizualizat 1665 ori

Joi, data de 15 septembrie 2016, a avut loc lansarea cărții ”Adolescentul merge după soare”., un ghid de dezvoltare personală recomandat tuturor celor care tind spre autocunoaștere,autodezvoltare și succes.

 

„Ghidul de dezvoltare ”Adolescentul merge după soare” nu a venit ca o idee spontană, ci una în urma orelor de consiliere cu adolescenții, elevii, studenții din Republica Moldova. Ne-am dat seama că aceștia au multe întrebări, multe preocupări la care nu găsesc răspuns și adesea se sfidează să meargă într-un cabinet al psihologului să relateze problemele cu care se confruntă.”relatează Lucia Bîtcă, una dintre autorii acestei cărți.

O altă coautoare, Doamna Ina Botnari, ne relatează motivele pentru care trebuie să citim această carte și impresiile postlecturale a propriei cărți:

„Nu putem să zicem că am făcut o descoperire. Foarte multe lucruri notate în această carte există deja, dar este cu mult mai ușor atunci când toate lucrurile bune le puteți găsi într-un loc anumit. Fiecare dintre noi, indiferent de vârsta pe care o are, este într-o dilemă, are nevoie de o reculegere,de o pauză sau de o meditație, această carte îi poate fi prieten și la îndemână atunci când este îngrijorat sau fericit. Recunosc că prima lectură și prima pagină mi-a dat lacrimi. Chiar dacă sunt și eu coautor, sunt lucruri care m-au surprins, văzându-le pe hârtie. A fost o bucurie, nu un orgoliu. A reușit să fie un lucru frumos, un ghid calitativ, care le poate aduce emoții pozitive celor care o vor citi.”

Autoarea principală a acestei cărți, Doamna Diana Ștefăneț,doctor în psihologie, ne spune care sunt elementele speciale a acestei cărți și ce aport are asupra personalității fiecăruia dintre noi:

„Nu este prima carte pe care o editez și mă strădui să simt auditoriul. Dacă precedentele cărți erau adresate specialiștilor,psiholog sau cadru didactic, această carte va fi a adolescentului. Lucrând în mediu cu ei, am înțeles că e necesară și dacă omului îi este necesar, el va căuta și va găsi această carte și va găsi răspuns la tot ce îl frământă. Această carte are parte practică: are multe exerciții, multe tehnici. Cel care o citește,își află propria valoare, se dezvoltă devine mai puternic, mai încrezător, devine om de succes.”

Cei prezenți la evenimentul de lansare, au avut ocazia de a adresa și primi răspunsuri utile pentru dezvoltarea interioară.

Doamna Elena Vorotneac, moderatorul acestui eveniment, împărtășește impresiile de după lansare și ne spune care au fost subiectele îndrăgite de public:

„Cu părere de bine, am avut un public foarte activ. Au fost și persoane trecute de vârsta adolescentină, dar s-au regăsit în carte care este oficial pentru adolescenți, dar neoficial se regăsesc și maturii. Este o carte dedicată părinților, profesorilor, cât și psihologilor chiar dacă activează în domeniu și au multe studii. Este un ghid practic și chiar autorii au fost în comunicare activă cu publicul. Tinerii aveau foarte multe întrebări legate de acest subiect, în special despre dragoste. Dragostea este cel mai discutat subiect, relația dintre parteneri. Întrebările erau în număr infinit, în cazul în care continuam să le punem autorilor. Este o lucrare științifică, cu elemente științifice, pentru că se face trimitere la autori de marcă internațională și se vede numărul lecturilor serioase din partea autorilor. Totodată, este un ghid practic, acesta conținând foarte multe teste de autocunoaștere și cunoaștere. Nu poți să cunoști lumea din exterior fără a te cunoaște pentru că asta este problema tinerilor de astăzi. Nu se cunosc pe sine însuși și asta duce la multe divorțuri. Autocunoașterea ar trebui să înceapă la vârsta adolescentină și aici un mare rol îl are părintele și psihologul din școală. Acest ghid le-ar prinde bine psihologilor și profesorilor și n-ar trebui să lipsească din nici o bibliotecă. Totodată, chiar și adolescenții ar putea apela la această carte ca să-și găsească multe răspunsuri la întrebări. Poate există rușinea de a vorbi cu maturii pentru că ei sunt în perioadă când vor să dea, cel puțin senzația că sunt atotputernici, iar frica de a nu părea slabi, îi face să renunțe la răspunsurile unui matur. Acest ghid i-ar pute ajuta să recapete încrederea în sine, să nu se teamă a greși și să aleagă un drum corect în viață, să meargă pe filiera valorilor spirituale și naționale pentru că altfel nu am putea vorbi despre existență.”

Amintim că volumul „Adolescentul merge după soare” este recomandat atît elevilor liceeni, studenților, tinerilor, cât și psihologilor, cadrelor didactice, părinților, adulților ce tind spre dezvoltare, cunoaștere, succes.

 

Reportaj audio: Lansarea cărții „Adolescentul merge după soare” Reporter: Olivia Roșca