24 Sep (AUDIO) Locuitorii Chișinăului au participat la „Marea Curățenie”

Autor Publicat în Știri Vizualizat 1769 ori

Sâmbătă, 24 septembrie, locuitorii Chișinăului au fost invitați să facă curățenie în parcurile din capitală, în cadrul campaniei „Hai Moldova”!

 

Potrivit organizatorilor la „protestul”  împotriva gunoiului din spațiile verzi au participat 3.522 de voluntari, elevi, studenți, profesori, funcționari publici, avocați, doctori, ingineri, programiști, interpreți, mame și tați, bunei și nepoți.

„Curățenia orașuluii, curățenia din jurul nostru este o responsabilitate a fiecăruia și nu a autorităților   publice sau a unor instituții responsabile de curățire” a menționat Nicoară Dan, participant la eveniment, care împreună cu colegii din biroul de avocați unde își desfășoară activitatea, au ieșit în speranța de a face curat în orașul natal, dar și a inspira locuitorii municipiului. „Pentru noi este ceva deosebit, este o relaxare, este un timp petrecut frumos în aer liber și credem că este bine să se organizeze asemenea acțiuni deoarece cetățeanul conștientizează că este bine să-și colecteze gunoiul și credem că alții vor fi inspirați înainte de a arunca  gunoi în oraș” a declarat participantă voluntară în cadrul proiectului „Hai Moldova" Aelita Orhei.

 Întrebați despre impresiile în urma desfășurării acestei acțiuni, voluntarii au menționat că pe lângă participarea unui numar mare de oameni la această acțiune, problema principală este faptul  că oamenii lasă gunoi în spațiile verzi. „Impresii bune și rele. Impresii bune că am ieșit să facem curat și să ajutăm să fie orașul frumos și sănătos, dar neplăcut că oamenii lasă dezordine în parcuri” ne-a comunicat Cristina Culai, studentă a Universității de Stat din Republica Moldova.

„Am aflat pe internet că există așa o inițiativă și am hotărât că este una foarte bună, am contactat organizatorii să vedem ce putem face, am invitat angajații, din păcate nu suntem mulți,  30 de angajați, dar am reușit foarte multe.”, a menționat Radu Lazăr, șeful oficiului „Endava Moldova”. „Din păcate trebuie să constatăm că este foarte mult gunoi și sticle și plastic. Cred că putem dezvăța oamenii să facă gunoi ar fi bine să îi facem să participe și odată ce participă, cu copii, cu familia, garantat atitudinea se va schimba.”

Potrivit organizatorilor participanții la curățenie au colectat din spațiile verzi 8.068 saci cu gunoi, dintre care, peste 2.500 de saci cu deșeuri reciclabile. O mare parte din deșeurile colectate au fost sticle, ambalaje de plastic și veselă de unică folosință, însă voluntarii au luptat și cu canapele, pneuri de mașini și tehnică de uz de casnic… 

sursa foto: haimoldova.md

sursa foto: haimoldova.md

sursa foto: haimoldova.md

sursa foto: haimoldova.md

Este de menționat faptul că anul acesta acțiunea „Hai Moldova!” s-a desfășurat în paralel cu campania „Let's Do It, Romania!”, care a înregistrat cifre record în ceea ce privește numărul voluntarilor implicați, dar, din păcate, și al sacilor colectați în unele județe din Romania.

Reportaj audio:„Hai, Moldova!” Reporter: Victor Rusu