08 Oct (AUDIO) Sîmbătă, 8 octombrie 2016, s-a desfășurat cea de a treia ediție a festivalului „RiverFest - Iubește-ți rîul!”

Autor Publicat în Știri Vizualizat 937 ori

Sîmbătă, 8 octombrie 2016, s-a desfășurat cea de a treia ediție a festivalului RiverFest-Iubește-ți rîul! În acest an, festivalul a avul loc în Grădina Botanică unde muzica bună și informațiile pregătite de către specialiștii prezenți la eveniment au fost pe primul plan.

 

„Acest eveniment este dedicat măriei sale natura. Fără ea, nu putem vorbinici despre o dezvoltare durabilă. Toate investițiile financiare se vor duce în nisip dacă nu vor fi luate măsuri de protecție ale naturii pentru ca aceasta să perpetueze. Tinerii și organizatorii au depus o muncă colosală în organizarea acestui eveniment și merită un profund respect. Pentru a organiza astfel de festivaluri este nevie de eforturi considerabile de la organizatori, cît și de la participanți. Ard de dorința de a transmite valorile naturii și generațiilor următoare. Păcat că din cauza ploii nu pot să vină mai multe persoane dar a fost necesară și ea. Pentru viitor, astfel de evenimente trebuie organizate și mai bine, dar nu înseamnă că acesta nu este unul bine organizat. Sunt recunoscător că ați ales Grădina Botanică pentru acest eveniment. Aceasta va fi mereu deschisă pentru astfel de eveniemente. În ciuda faptului că suntem o instituție științifică, dar educația ecologică și promovarea acestor tradiții sunt la fel în prim plan în activitatea noastră”, a comunicat Alexandru Teleuță, directorul Grădinii Botanice a Academiei de Științe a Moldovei.

Ina Coșeru, președintele Centrului Național de Mediu ne relatează mai multe detalii despre atmosfera de acolo, dar și impresiile de la a III-a ediție RiverFest: În Chișinău, ediția 2016, de altfel cea mai dificilă ediție dupa mine, deoarece se organizează în Grădina Botanică a Academiei de Științe a Moldovei. Mă gîndeam la o participare mai bună a oamenilor din Chișinău la subiectul de protecție a mediului. Noi, chișinăuienii , exercităm cea mai mare presiune asupra mediului din Republica Moldova. Nu există caz mai urît decît municipiul Chișinău. Distrugem în totalitate rîul care trece prin localitatea noastră cu diferite substanțe chimice. După Chișinău este un rîu plin de deșeuri care provine din diferite surse. Este un rîu ce nu poate fi utilizat la irigarea culturilor agricole, irigăm culturile agricole în r. Anenii noi și produsele ne revin nouă și este bine atît timp cît suntem indiferenți. Mai avem și alte surse de poluare în Chișinău, cariera Purcel un volum imens de deșeuri, fiind un loc neautorizat. Este absolut groaznic ce se întîmplă în municipiul Chișinău de aceea s-a promovat aici pentru a dezvălui diferite metode și soluții pentru a combate poluarea apei în Republica Moldova.”

Vreau să spun că este un festival grandios, care promovează păstrarea apei curate, pentru că aceasta este principală sursă de existență pentru societate. Vreau să mulțumesc din suflet organizatorilor pentru un asemenea festival și cu mare drag vom veni și la următoarea ediție”, relatează unul din membrii formației Ciobănaș din orașul Cantemir. 

Alături de artiștii autohtoni, au încins atmosfera trupa elvețiană KADEBOSTANY care au venit pentru prima dată în Moldova special pentru celebrarea RiverFest 2016.

Reportaj audio: „RiverFest - Iubește-ți rîul!” Reporter: Olivia Roșca