28 Feb Colectarea și comercializarea plantelor vernale este strict interzisă

Autor Publicat în Știri Vizualizat 768 ori

Agenția „Moldsilva” informează populația despre necesitatea ocrotirii speciilor de plante rare şi  în acest sens a fost emis Ordinul nr.31 din 24 februarie 2017  „Cu privire la măsurile de ocrotire a speciilor de plante cu regim special de protecţie”.

Conform prevederilor ordinului,  întreprinderile silvice subordonate în cooperare cu organele de poliţie, reprezentanţii agenţiilor şi inspecţiilor ecologice teritoriale, vor asigura respectarea legislaţiei în vigoare, monitorizînd permanent, în special locurile de creşterea plantelor vernale, pentru a depista şi a contracara, contravenţiile, care vizează, colectarea şi comercializarea plantelor rare şi a părţilor acestora (flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi).

Menţionăm  că,  în aceasta perioadă a anului sunt frecvent depistate cazuri de recoltare și comercializare ilicită a plantelor vernale protejate de Stat ca:  ghiocelul, crocusul, brînduşa, dediţelul, ruscuţa primăvăratică, floarea vîntului, laleau pestriţă, laleaua  Biberstein, omătuţele.

Punctele de comercializare sunt atît în municipiul Chişinău, cît şi pe traseele naţionale (Leușeni, Orhei, Călărași, Ungheni). Persoanele, care comit aceste  ilegalități în conformitate cu Codul Contravențional riscă o amendă de pînă la 2000 de lei.

 

Totodată, Agenția „Moldsilva" roagă respectuos cetățenii să se abțină de la colectarea acestor plante, iar în cazul observării a astfel de cazuri,  să apeleze linia fierbinte 022211-311.

Sursa: moldsilva.gov.md