03 Apr Schimbările climatice pot provoca depresie și anxietate

Autor Publicat în Știri Vizualizat 720 ori

Un nou studiu arată că schimbările climatice afectează nu numai sănătatea fizică a oamenilor, provocând anumite maladii cum ar fi de exemplu astmul, aceasta provoacă  de asemenea  probleme de sănătate mintală, anxietate și depresie.

Experții  americani în psihologie și asociațiile de mediu care au pregătit acest raport, relatează că efectele impactului sănătății mintale apar imediat după fenomenele meteorologice extreme asociate cu schimbările climatice. Influențe  sunt resimțite și în cazul creșterii temperaturii aerului și a mării pe parcursul mai multor decenii. Potrivit raportului realizat pe baza a zeci de studii anterioare, traumatisme, tulburări de stres post-traumatic și depresia sunt printre bolile asociate cu schimbările climatice.

“Când ne gândim la schimbările climatice, influența asupra sistemului nervos, nu este  probabil  primul lucru care ne vine în minte, dar impactul pierderii sănătații noastre mintale este mult mai profund “ - declară S. Howard Kurtzman de la Asociația Americană de Psihologie și Bob Perkowitz de la ONG-ul „Eco-America“.

Cercetătorii susțin că impactul schimbărilor climatice asupra sănătății mintale poate contribui la destabilizarea situației. De exemplu, amenințarea încălzirii globale poate provoca stres la persoanele angajate în agricultură. În cazul popoarelor indigene, schimbările climatice ar putea pune în pericol patrimoniul lor cultural, în unele cazuri acest fapt îi face pe oameni să părăsească pământul natal, ceea ce poate duce de asemenea, la probleme de sănătate mintală.

În raport, oamenii de știință propun o serie de pași, ce prin respectarea lor  oamenii și comunitățile vor fi în măsură să reziste la efectele schimbărilor climatice asupra sănătății mintale. Acestea includ formarea de legături sociale și  consolidarea convingerii că oamenii sunt capabili să reziste provocării. În plus, societatea  ar trebui să ia în calcul protecția  sănătății mintale în procesul de pregătire pentru eventuale dezastre naturale legate de schimbările climatice.

Sursa: www.gismeteo.ru