01 Iun Gunoiștea din Bubuieci poluează grav mediul. Localnicii au ieșit la protest repetat!

Autor Publicat în Știri Vizualizat 1835 ori

Pe 2 iunie zeci de localnici ai comunei Bubuieci au ieșit din nou în stradă nemulţumiţi, deoarece deşeurile din capitală sunt transportate la groapa de gunoi din apropierea satului. Sătenii au blocat drumul și nu le-au permis şoferilor de camioane să descarce deşeurile. Ei afirmă că nu mai suportă mirosului ce se răspândește prin comună şi se tem că mizeria le-ar putea cauza probleme grave de sănătate.

Groapa de gunoi de lângă comuna Bubuieci este o sursă de poluare și infecții pentru populație, potrivit declarațiilor reprezentanților Centrului de Sănătate Publică.

“Știați că de la gunoiște până la Bubuieci sunt 700 de metri, iar până la fabrica de bere sunt 2 kilometri, mai groaznic este că de la Centrul a Mamei și a Copilului sunt 4 kilometri, astfel, prin vânt se răspândesc particulele toxice” – a susținut Victor Duca, locatar al comunei Bubuieci.

Directoarea CSP Chișinău, Luminița Suveică, a menționat că situația de la poligon comportă un risc epidemiologic major. Specialiștii sănătății publice au verificat calitatea apei din fântânile amplasate pe teritoriul comunei Bubuieci și au depistat un nivel sporit de neconformitate  după conținutul de nitrați și reziduri.

Deși autoritățile capitalei recunosc faptul că este o problemă gravă, gunoiștea de lângă Bubuieci rămâne singurul loc unde pot fi duse în prezent deșeurile din municipiul Chișinău.
Anterior gunoiștea din capitală era dusă la Țînțăreni, însa la solicitarea localnicilor aceasta s-a transferat la Bubuieci.

Autoritățile de la Chișinău au folosit groapa de gunoi de la Țînțăreni între anii 1990 și 2010, iar din ianuarie 2011 deșeurile municipale au început sa fie transportate la Bubuieci.