11 Iun (AUDIO) Testarea apei de Ziua Mondială a Mediului

Autor Iuliana Nistor Publicat în Știri Vizualizat 677 ori
Ziua Mediului 2017. Maria Sandu, cercetător științific coordonator la Institutul de Ecologie și Geografie Ziua Mediului 2017. Maria Sandu, cercetător științific coordonator la Institutul de Ecologie și Geografie sursa poza: ecopresa.md

De Ziua Mondială a Mediului oamenii au avut ocazia să testeze apa din propriile fântâni. Expertul care a verificat calitatea apei a fost Maria Sandu, specialist în protecția apelor, cercetător științific coordonator la Institutul de Ecologie și Geografie. La atelier au fost aduse mostre cu apă din Ungheni, Stăuceni, Strășeni și Chișinău. Calitatea apei ține de locul unde este plasată fântână și de îngrijirea ei.

Maria Sandu menționează: „ Poluarea apei din fântâni a fost evidentă, depășind cu mult maxima admisibilă. În afară de cetățeni, de calitatea apei s-au interesat și agenții economici. Întrebarea cea mai frecvent adresată de aceștia din urmă a vizat tipul de tehnologii pe care să le foloseascăpentru îmbunătățirea calității apei.”

Specialistul le-a vorbit despre câteva reguli de bază.Este important să fie salubrizat întreg teritoriul satului, astfel calitatea apei va fi mult mai bună în decurs de câțiva ani. Nu toate filtrele rețin nitrații, deci, doar salubrizarea va salva apele fântânilor. Ca să dispunem de apă curată, este necesar să îngrijim fântânile: să le curățim în fiecare an, să acoperim fântână cu capac și să excludem cultivarea în jurul fântânilor a  plantelor, supuse prelucrării cu agenți chimici.

Ziua Mondială a Mediului a fost sărbătorită în parcul „Valea Morilor”, unde  au avut loc expoziții, ateliere și târguri cu produse naturale.

Evenimentul a fost organizat de proiectele de mediu ale Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biodiversitate Moldova, SGP Moldova, Energie şi biomasă, ESCO Moldova, Suport pentru procesul național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice, împreună cu Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic şi Centrul Republican „Gutta-Club”.

Ion Cernei, tânărul care a participat la sărbătoare spune: „Mediul trebuie îngrijit zi de zi. Ziua Mediului este ocazia în care ne amintim cât de important este mediul pentru sănătatea noastră.”

 Ziua Internațională a Mediului readuce în actualitate problemele de mediu și are scopul de a-i face pe cetățeni să conștientizeze că starea mediului influențează direct nivelul vieții populației.

(AUDIO) Testarea apei de Ziua Mondială a Mediului Reporter: Iuliana Nistor