15 Iun (AUDIO) Seminar de instruire pentru semnatarii Convenției primarilor privind clima şi energia

Autor Publicat în Știri Vizualizat 625 ori

La data de 15-16 iunie primarii  mai multor orașe și sate din Republica Moldova s-au întrunit la  seminarul de intruire : ”Aspecte financiare SEAP/SECAP specifice implementării”, unde au învățat cum să selecteze schemele relevante de finanțare, cum să dezvolte propunerile și cum să evalueze inițiala de finanțare a propunerii de proiect.

Noii semnatari se angajează actualmente să reducă emisiile de CO2 cu cel puţin 40 % până în 2030 şi să adopte o abordare integrată în ceea ce priveşte atenuarea efectelor schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea.

Seminarul a început cu discursul lui Alexandre Darras, managerul de proiect al delegației europene în Moldova, care și-a arătat susținerea eficienței energetice. Alexandre Darras susține că în Moldova este mult de realizat în ceea ce privește eficiența energetică, dezvoltarea surselor regenerabile de energie . Este mult de lucru pentru a realiza obiectivul final de a îmbunătăți situația și condițiile de trai a cetățenilor, deoarece sursele energetice  sunt costisitoare, iar aceasta reprezintă o povară pentru întreaga țară.

Primarii ascultau cu atenție părărea expertului național- Sergiu Ungureanu, referitoare la beneficiile acestui seminar.

Sergiu Ungureanu: „Acesta este un seminar de prezentare, privind eficiența de mediu și eficiența energetică pentru autoritățile publice locale, care au posibilitatea să implementeze diferite proiecte ce țin de eficentizarea energetică, de mediu, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și obținerea anumitor surse de finanțare pentru aceste scopuri la nivel național și internațional. Este un seminar util pentru autoritățile  publice locale, și le-ar putea ajuta să scrie cereri de aplicație,  să înțeleagă ce înseamnă un proiect financiar, să cunoască  indicatorii economici și ecologici ai proiectului, pentru că acest lucru ajută la atragerea anumitor fonduri de finanțare pentru problemele ecologice pe care le au autoritățile.”

A menționat Sergiu Ungureanu, expert național în economie și mediu. Despre beneficiile aderării la Convenția primarilor pentru climă și energie ne vorbește și Lilian Botnaru, primarul satului Lozova, raionul Strășeni.

Lilian Botnaru: „Sunt un pic mai modest și spun că de beneficii financiare încă nu am avut parte. Sunt primarul unei localități mici, dar totuși am aderat la Convenția Primarilor. Localitatea cu populația de 6600, s-a încadrat, am participat anul trecut la prima întrunire în Armenia, de la care am avut multe de învățat.„

A menționat Lilian Botnaru, primarul satului Lozova, raionul Strășeni.

 La seminar l-am întîlnit și pe Nicolae Tudoreanu, primul semnatar al Convenției, primar la al 4-lea mandat în satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă. Ne-a vorbit cu mîndrie despre momentul semnării Convenției primarilor pentru climă și energie la Bruxelles.

Nicolae Tudoreanu: „De opt ani suntem semnatari ai Convenției Primarilor pentru aficiență energetic. Am semnat la Bruxelles într-o manifestație foarte solemnă. Pentru noi, faptul că suntem semnatari este o mare provocare, pentru că ne dăm bine seama că astăzi politicile de mediu la nivel mondial sunt unele destul de actuale, creșterea economică și industrializarea țărilor din întreaga lume duce la emisi mari de gaze de seră din atmosferă, iar facînd parte din Convenția Primarilor pentru climă și mediu putem schimba situația în mai bine.”

A menționat Nicolae Tudoreanu, primarul satului Feștelița, raionul Stefan Vodă. Atmosfera seminarului era una competitivă, deoarece primarii au lucrat în echipe simulînd un exercițiu de solicitare a finațărilor pentru proiectele sale. Echipa învingătoare, conform scenariului, a beneficiat de finanțarea proiectelor pentru localitățile sale. Convenția primarilor a fost lansată în 2008 în Europa, având drept ambiție să reunească administrațiile locale care se angajează în mod voluntar să atingă și chiar să depășească obiectivele UE în materie de climă și energie.

 

 

 

 

 

 

 

 

(AUDIO) Instruire pe aspecte financiare pentru semnatarii Convenției primarilor privind clima şi energia Reporter: Iuliana Nistor