14 Iun (AUDIO) Instruire ”aspecte financiare SEAP/SECAP specifice implementării”

Autor Publicat în Știri Vizualizat 1105 ori

Prima zi a seminarului organizat în ajutorul Convenției Primarilor pentru recunoașterea şi sprijinirea eforturilor depuse de autorităţile locale în implementarea politicilor privind energia durabilă a avut loc azi, 15 iunie, în Chișinău.

Seminarul a prezentat eficiența de mediu și de energie electrică pentru autoritățile publice locale care au posibilitatea să implementeze diferite proiecte ce țin de eficientizarea energetică, reducerea emisiilor de gaze și obținerea anumitor surse de finanțare pentru aceste scopuri de la nivel atât național, cât și internațional.

Sergiu Ungureanu, expert în ecologie și mediu: ”este un seminar care sperăm să fie util pentru ei, pentru că după aceasta ei să poată scrie anumite cereri de aplicație, să înțeleagă ce înseamnă un proiect financiar, ce înseamnă anumiți indicatori economici și ecologici ai proiectelor, pentru că aceasta ajută până la urmă la atragerea anumitor fonduri de finanțare pentru problemele ecologice și problemele cu caracter energetic care le au localitățile lor.”

În cadrul seminarului au fost discutate scheme relevante de finanțare a proiectelor, evaluarea inițială de finanțare a propunerii de proiecte și dezvoltarea durabilă a proiectului.

Republica Moldova, ca stat semnatar ai majorității actelor și strategiilor internaționale de dezvoltare, integrează intens noțiunile și principiile dezvoltării durabile în cadrul actelor legislative și strategiilor de dezvoltare.

Astfel, în 2012 a fost adoptată Strategia Națională de dezvoltare ”Moldova 2020”, care vine să prezinte o viziune clară privind dezvoltarea economică susținută pe termen lung, având la temelie un studiu diagnostic al constrângerilor de dezvoltareb economică.

Proclamată de comisarul Miguel Arias Cañete drept „cea mai mare iniţiativă urbană la nivel mondial privind clima şi energia”, Convenţia primarilor privind clima şi energia reuneşte mii de autorităţi locale şi regionale care s-au angajat în mod voluntar să îndeplinească obiectivele UE privind clima şi energia pe teritoriul lor.

Noii semnatari se angajează actualmente să reducă emisiile de CO2 cu cel puţin 40 % până în 2030 şi să adopte o abordare integrată în ceea ce priveşte atenuarea efectelor schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea.

Ultima zi a seminarului va avea loc mâine, 16 iunie, ora 9:30.

(AUDIO) Instruire ”aspecte financiare SEAP/SECAP specifice implementării” Reporter: Evelina Baleanu