26 Feb (AUDIO) Masa rotunda „Jurnalistii pentru buna guvernare de mediu”

Autor Publicat în Știri Vizualizat 1074 ori

Vineri, 26 februarie 2016, a avut loc masa rotundă cu genericul „Jurnaliștii pentru bună guvernare de mediu”, unde au participat jurnaliști din media locală și națională, dar și experți în jurnalismul de mediu din Romania.

 Evenimentul s-a axat pe abordări noi în prezentarea problemelor de mediu și crearea de parteneriate privind eficiența energetică și utilizarea corectă noilor tehnologii și face parte din proiectul „Agenda naţională de mediu: prin comunicare, spre o mai bună guvernare a mediului”, implementat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova și finanţat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și de Uniunea Europeană.

„Jurnaliștii trebuie să informeze oamenii în așa fel ca ei să înțeleagă că fiecare în parte este responsabil de calitatea mediului atât la nivel local cât și la nivel global”, a menționat, Lilia CURCHI, Directorul executiv al Asociației Jurnaliștilor  de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova. „Impactul proiectului se numără prin cantitatea de materiale bune care au fost realizate de către jurnaliști pe durata priectului. Timp de un an, cât a durat proiectul, noi am instruit jurnaliștii de la televiziunile locale, radioul local, dar și mass-media națională, să realizăm profesionist subiectele de mediu și rezultatele deja se simt când avem deja subiecte de mediu abordate profesionist în presa națională și locală, iar creșterea interesului jurnaliștilor pentru tematica de mediu va genera implicit creștrea interesului populației față de aceste subiecte și sensibilizarea populației la anumite probleme.”

Tot în cadrul evenimentului a fost lansat ghidul practic „Jurnalismul de Mediu”. Ghidul a fost prezentat de către Oana Dan, expert în jurnalism de mediu din Romania. „Ghidul a venit în cadrul proiectului după trei seminarii care le-am făcut și are mai multe scopuri: să ofere niște instrumente ușor de înțeles, practice, pentru toți ziariștii de mediu și pentru cei cu experiență. El e foarte practic, organizat pe niște capitole simple și oricine îl citește, chiar dacă n-are foarte multă experiență sau nu are experință deloc, îi va fi mult mai ușor să înțeleagă și să abordeze subiectele de mediu. El este disponibil și online are și exemple, la final are și o listă de contacte, instituții din Republica Moldova care se ocupă de mediu și organizații non-guvernamentale care se ocupă de mediu.”

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova și-a propus să promoveze instrumentele utile care vor contribui la creșterea calității materialelor de mediu și abordarea în profunzime a tematicii ecologice.

Proiectul „Agenda naţională de mediu: prin comunicare, spre o mai bună guvernare a mediului”, este implementat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova și finanţat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și de Uniunea Europeană.