19 Mai (AUDIO) Noi măsuri pentru a elimina un pericol ascuns - plumbul din vopsea

Autor Publicat în Știri Vizualizat 1228 ori

La 19 şi 20 mai, sub auspiciile Programului  Natiunilor Unite pentru Mediu, la Chişinău are loc un seminar regional pentru Europa de Est, Caucaz și Asia centrală cu privire la reglementarea conţinutului de plumb în vopsele.

Potrivit Ministrului Mediului Valeriu Munteanu aceste noi abordări sunt o provocare importantă pentru Națiunile Unite și pentu Republica Moldova.

Eliminarea plumbului din vopsele este o voinţă politică fiindcă din punct de vedere tehnic este fezabil și nu impune mari dificultăţi tehnice.

Totodată, organizaţia mondială a sănătăţii stabileşte cu certitudine că 25% din morbiditatea populaţiei este determinată de influenţa substanţelor chimice, printre care  sunt estimate anual cca. 143 mii de decese în urma expunerii omului la plumb. În acest sens Centrul Național de Sănătate Publică colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii în campania de eliminare a plumbului din vopsele promovând o serie de activităţi pentru informarea populaţiei.

Un eveniment similar a avut loc în Africa de Sud-Est la care au participat mai multe țări din regiune, la finalul căruia a fost adoptată o decizie de a limita conținutul plumbului până în anul 2020.

Menţionăm că la acest eveniment participă reprezentanţi din 17 ţări: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Kazahstan, Republica Kârgâzstan, Muntenegru, Republica Moldova, Republica Serbia, Republica Uzbekistan, Federația Rusă, Tadjikistan, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turkmenistan și Ucraina.

sursa foto: mediu.gov.md

 

Reportaj audio: Noi măsuri pentru a elimina un pericol ascuns - plumbul din vopsea Reporter: Victor Rusu