11 Oct Vizită de studiu la fermierii beneficiari de granturile post-investiționale MAC-P

Autor Publicat în Știri Vizualizat 1369 ori

La 11 octombrie, a fost organizată o vizită de studiu pentru reprezentanții mass-media la doi fermieri din regiunea de Sud a Republicii Moldova, beneficiari ai  programului de granturi post-investiționale „Managementul Durabil al Terenurilor” din cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Vizita a fost organizată de către Mișcarea Ecologistă din Moldova, Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în Agricultură (UCIMPA), cu sprijinul informațional al Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din R. Moldova (AJMTEM).

Vitalie Ciobanu, din localitatea Hîrtop (raionul Cimișlia), a fost primul agricultor  vizitat care a  investit în procurarea de utilaj agricol (Semanatoare HVM-6) pentru un management durabil al terenurilor. Administrator al SRL-ului VitCim, cu o experiență în agricultură de 8 ani, Vitalie Ciobanu a procurat în urmă cu 2 ani această semănătoare pentru prelucrarea minimală a solului.

 

 

Vitalie Ciobanu

Al doilea agricultor, Nicolaie Tomșa din localitatea Cneazevca, raionul Leova, manager al Cooperativei Agricole Lorex-Agro, a procurat mai multe utilaje printre care o cositoare, o semănătoare, un împrăștietor de îngrășăminte minerale și un tocător de resturi vegetale. Ambii și-au rambursat o parte a investiției efectuate prin intermediul proiectului MAC-P, componenta „Managementul Durabil al Terenurilor”.

 

 

Nicolae Tomșa 

Participanții la vizita de studiu au văzut și aflat cum funcționează și ce randament dau utilajele agricole destinate prelucrării solului cu ajutorul tehnologiei No-till, au vizitat câmpurile agricole cultivate cu utilaje No-till. Și au aflat mai multe despre provocările apărute în activitatea și planurile de viitor ale agricultorilor. Ambii beneficiari ai liniei de granturi post-investiționale, fermieri cu experiență și ambiție, au evidențiat importanța și beneficiile implementării practicilor și tehnologiilor care îmbină agricultura cu ecologia.

Granturile post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor”, oferite în cadrul proiectului MAC-P, sunt destinate producătorilor care aplică practici agricole prietenoase mediului. Linia de granturi este deschisă în cadrul proiectului MAC-P (Agricultura Competitivă în Moldova), finanțat din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilităţii Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova. În prezent este în desfășurare cel de-al cincilea apel de granturi MDT, doritorii fiind invitați să aplice dosarele până la 15 decembrie 2016, la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Mai multe detalii pe paginile www.aipa.gov.mdwww.capmu.md.