21 Mar 22 martie - Ziua Mondială a Apei

Autor mediu.gov.md Publicat în Știri Vizualizat 1246 ori

Anual, la 22 martie se marchează Ziua mondială a apei, instituită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 1993, prin rezoluția 47/193, pentru a conștientiza gradul în care resursele de apă contribuie la dezvoltarea economică și bunăstarea socială.

Este o zi în care sărbătorim APA și în care se atrage atenția, la nivel mondial, asupra populației care suferă de lipsa apei și asupra importanței deosebite pe care o are apa în existența, conservarea și dezvoltarea tuturor organismelor vii.
Ziua mondială a apei este sărbătorită în întreaga lume în fiecare an, aducând în centrul atenției diferite aspecte.În anul 2016, evenimentul este marcat cu titlul ”Apa și locurile de muncă” (”Water and Jobs”) – fiind concentrat asupra modului în care cantitatea suficientă și de bună calitate a apei poate schimba viața angajaților și calitatea mijloacelor de trai ale acestora și oferind o oportunitate importantă de a evidenția relația dintre apă și agenda privind munca decentă în căutarea pentru o dezvoltare durabilă.
Este cunoscut faptul, că aproape jumătate din populaţia mondială activă – 1,5 miliarde de persoane – lucrează în diverse sectoare din domeniul apei şi aproximativ toate activităţile umane depind de apă şi de cei care asigură distribuţia acesteia în condiţii de siguranţă. Cu toate acestea, Organizaţia Naţiunilor Unite consideră că milioanele de persoane care lucrează în domeniul apei nu primesc recunoaşterea cuvenită, acesta fiind şi motivul pentru care s-a ales tema din acest an. Se face referință la persoanele care îşi desfăşoară activitatea în laboratoarele de stabilire a calității apei, la cei care culeg date şi monitorizează cursurile de apă, la cei care supraveghează infrastructura hidrotehnică, gestionează situaţiile de urgenţă generate de inundaţii, fenomenele meteorologice periculoase și  accidentele la construcţiile hidrotehnice.
Apa este un element esențial al dezvoltării societății. Resursele de apă și gama de servicii pe care le furnizează, susțin creșterea economică, reducerea sărăciei și durabilitatea mediului. De la securitatea alimentară și energetică până la sănătatea umană și a mediului, apa contribuie la îmbunătățirea bunăstării sociale. Cererea tot mai mare de resurse de apă din agricultură, industrie, schimbările climatice, precum și poluarea în creștere în multe domenii, duc la accelerarea apariției unei crize de apă care poate fi abordată și rezolvată doar prin politici și planificare globală transsectorială - la nivel internațional, regional și global. 
Pentru a garanta generaţiei actuale şi celor viitoare un mediu curat, Ministerul Mediului al Republicii Moldova realizează politica naţională în domeniul gestionării apelor şi acţionează pentru a proteja aceste resurse prețioase, asigurând implementarea cadrului legal existent, constituit din Legea apelor, Strategia de mediu, Strategia de alimentare cu apă și sanitație și alte acte normative în vigoare. 
Necesitatea asigurării unui management sustenabil și disponibil al resurselor de apă și ale serviciilor sanitare este recunoscută la nivel mondial, lucru consemnat drept unul din noile obiective globale: Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) aprobate în septembrie 2015 de către cei 193 de șefi ai statelor membre ONU. Obiectivele de Dezvoltare Durabilă au, prin natura lor, un caracter global, dar atingerea lor depinde de succesul implementării la nivel local și național. 
Astfel, ONU a identificat provocările viitoare și a stabilit teme pentru anii următori. Tema Zilei mondiale a apei în 2017 va fi - "Apa menajeră", iar în 2018 - "Soluții naturale pentru apă”.

sursa: mediu.gov.md