19 Iun (AUDIO) Colocvii profesionale de vară - Chişinăul ne surprinde

Autor Publicat în Știri Vizualizat 911 ori

La data de 20 iunie, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a organizat  cea de-a VI- a ediție a Colocviilor  de vară 2017 cu genericul „Chișinăul…ne surprinde”, un eveniment care se produce anual, începând cu anul 2012. În fiecare an se alege o tematică specială dedicată acestei zile. Evenimentul este cu tentă profesională la care participă atât bibliotecarii din Chișinău, cât și din alte biblioteci din țară.

Evenimentul a avut un program foarte complex și interesant. Au fost prezenți cercetători, blogger și programiști care au vorbit despre viziunea lor asupra orașului Chișinău. L-am întâlnit pe Iurie Colesnic, scriitor și cercetător, care mi-a spus că Chișinău este orașul haosului.

„Chișinăul a avut câteva etape foarte interesante, până în 1900 a fost un concept arhitectural foarte bun, era un Chișinău foarte echilibrat și foarte interesant pentru istorie. În perioada interbelică au intervenit elemente noi, deja s-au construit clădiri cu multe etaje. După anul 90 s-a început haosul în or. Chișinău, ceea ce vedem astăzi este orașul haosului, este o lipsă totală a unui concept arhitectural, o dizarmonie între Chișinăul istoric și Chișinăul contemporan”,  a menționat cercetătorul Iurie Colesnic.

Organizatorii și-au propus ca prin aceste eveniment să informeze cît mai multă lume despre frumusețile Chișinăului.

Ludmila Pînzari, director adjunct la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, spune: „ Scopul acestui eveniment este în primul rând informarea bibliotecarilor despre ceea ce se întâmplă la nivelul societății în planul cercetărilor, promovărilor informațiilor despre Chișinău, și în al 2 rând este o promovare în sine a preocupărilor Bibliotecii Municipale”, a menționat Ludmila Pînzari.

Toți cei prezenți la manifestare au fost informați despre aplicaţia inovativă „ChisiKnow – Know Your City”, la care Biblioteca Municipală a contribuit cu informații despre momumentele și clădirile istorice. Aici peste 40 de bibliotecari din diferite colțuri ale țării, au avut ocazia să cunoască mai multe detalii despre orașul Chișinău, Anastasia Moldovanu, bibliotecar la filiala „Tudor Arghezi”, a rămas placut impresionată:„Un eveniment foarte interesant consacrat istoriei Chișinăului, sunt de formație istorică, am rămas foarte impresionată, mi-a placut ideea care s-a enunțat aici că ar fi de dorit ca în Chișinău să facem centre informaționale privind istoria Chișinăului, a clădirilor, a personalităților”, a spus Anastasia Moldovanu.

La sfârșitul evenimentului, oaspeții au fost încântați de momentul artistic a ansamblul folcloric din comuna Băcioi.

Eugenia Monachi, membra a grupului folcloric spune:  „Ne gândim că o să fim primite bine. O să cântăm despe Eminescu, despre Basarabia și ceva mai vesel”, a spus Eugenia Monachi.

Evenimentul Colocviile profesionale de vară, cu genericul „Chișinăul… ne surprinde” este la a VI-a ediție.

(AUDIO) Colocvii profesionale de vară - Chişinăul ne surprinde Reporter: Gabriela Slivca